Trädgårdsliv & Design


Årets dagar

18/1 Tulpanens dag

Tulpanens Dag firas lite olika beroende på var i Sverige man bor, mellan den 15 och 20 januari. Då delar Blomsterfrämjandet ut totalt ca 6000 tulpaner till allmänheten i Stockholm, Göteborg, Kristianstad, Växjö, Uppsala och Sundsvall. Tulpanens Dag har sedan 14 år tillbaka blivit något av startskottet för den stora tulpanförsäljningen som pågår i Sverige fram till påsk.

Registrering av tulpaner sker hos den Kungliga Lökodlarorganisationen i Holland, som har ca 6000 tulpaner registrerade. Tulpaner döps ofta efter kändisar. Även svenskar har fått tulpaner uppkallade efter sig tex Princess Victoria rödvit, Ingemar Stenmark rosaröd, Abba dubbel röd.

14/2 Alla hjärtans dag

Valentinkort från 1910Alla Hjärtans dag – en dag för vänskap och kärlek. Till Sverige har seden att fira den 14 februari som ”Alla hjärtans dag” kommit på senare år. Det sägs att blomsterhandlarna aldrig säljer så mycket rosor som just då!

Till många högtider brukar man ge presenter. Värdet behöver inte vara stort – det är tanken som räknas. En gåva är en symbol för vänskap. En ask geléhjärtan kanske?

Bland ungdomen händer det att man ber någon att lämna en ros till den pojke eller flicka man är intresserad av, ofta som en anonym hälsning. Blommornas symboliska färg ger ett hemligt budskap. En röd ros betyder kärlek, en gul ros vänskap och en skär ros vill ge en vink om att det finns intresse.

Symbolen för Alla hjärtans dag – det röda hjärtat – är ett hemligt tecken för vad sann vänskap och sann kärlek handlar om. Hjärtat påminner om kärleken, men är också om det mest sårbara delen av människan. Rött är kärlekens färg, men också blodets färg.

Vänskapen är en sorts sammanfattning av hur livet på jorden är tänkt att vara. Egoism och vänskap utesluter varandra, eftersom den som vill ha en vän måste börja med att själv vara en vän.
Hos Gud klappar det röda hjärtat för människan – med både kärlek och smärta.

Älska mig mest när jag förtjänar det minst för då behöver jag det bäst.

Vi kan inte utföra storverk här på jorden.
Vi kan bara göra små saker med stor kärlek.
Moder Teresa

8/3 Internationella kvinnodagen

Den internationella kvinnodagen (den 8 mars) firas av kvinnogrupper över hela världen. Datumet firas också i FN och i många länder är det en nationell helgdag. När kvinnor från alla kontinenter, ofta med olika etnisk, språklig, kulturell, ekonomisk och politisk bakgrund, firar ”sin dag”, kan de se tillbaka på mer än nittio års kamp för jämlikhet, rättvisa, fred och utveckling.

Den internationella kvinnodagen är berättelsen om vanliga kvinnor som har skapat historia: kvinnors kamp i århundraden för att få delta i samhället på samma villkor som män. I det gamla Grekland uppmanade Lysistrate till sexstrejk mot männen för att få slut på kriget. Under den franska revolutionen ville kvinnorna i Paris ha ”frihet, jämlikhet och broderskap” och marscherade till Versailles för att kräva rösträtt.

Idén med en internationell kvinnodag uppkom för första gången vid sekelskiftet som i industriländerna var en period med expansion, turbulens, stor befolkningstillväxt och radikala ideologier.

21/3 Vårdagjämning

…vad innebär det igentligen?

Solen skiner och värmer mer och mer och vårdagjämningen är nära. Den infaller i år den 21 mars och det innebär att dag och natt nu är lika långa.

Vid vårdagjämningen är dagen lika lång på hela jorden. Efter vårdagjämningen blir dagen längre på norra halvklotet än på södra halvklotet.
Meteorologiskt har vårdagjämningen ingen direkt betydelse.Den är ett led i den process där den inkommande solenergintill norra halvklotet ökar från vintersolståndet till sommarsolståndet.

25/3 Sommartid börjar

Hur är det nu igen???
Ställa klockan 1 tim framåt eller 1 tim bakåt?
Enkel regel:
På våren liggger sommaren framför
- flytta visaren framåt.
På hösten är sommaren bakom oss
- flytta visaren tillbaka!

9/5 Europadagen

Europadagen den 9 maj är en symbol för Europeiska unionen som politisk enhet. Denna dag år 1950 förde Frankrikes utrikesminister Robert Schuman fram förslaget om att skapa ett enat Europa för att bevara freden. Förslaget anses ha påbörjat det samarbete som idag representerars av Europeiska unionen.

27/5 Mors dag

Sista söndagen i maj firar man Mors dag i Sverige. Seden kommer ursprungligen från USA där lärarinnan Ann Jarvis i Philadelphia 1907 lanserade denna dag till minne av sin egen mor. I Europa togs firandet först upp av Storbritannien och de skandinaviska länderna. I Sverige firade man första gången Mors dag 1919 på initiativ av Cecilia Bååth-Holmberg. I USA är det andra söndagen i maj som är Mors dag. I år använde många dagen till att protestera mot USA:s vapenlagar och uppmärksamma de många som fallit offer för vapenvåldet.
Vem känner varmast,
vem älskar mest,
vem tröstar ljuvast,
Och hjälper mest,i hela världen,

Jo, lilla Mor.

5/6 Världsmiljödagen

På FN:s första miljökonferens som hölls i Stockholm 1972 beslutade man att den 5 juli skulle bli Världsmiljödagen, en dag då miljöfrågor ska uppmärksammans.

6/6 Sveriges nationaldag

Sveriges officiella nationaldag är sedan 1983 den 6 juni, årsdagen för Gustav Vasas val till Sveriges konung 1523 och för antagandet av 1809 års författning. Dessförinnan var 6 juni inofficiell nationaldag i egenskap av Svenska flaggans dag (instiftad 1916). Den 6 juni 2005 firades för första gången den svenska nationaldagen som helgdag. Detta beslutade riksdagen hösten 2004. Samtidigt togs Annandag pingst bort som helgdag.

23/9 Höstdagsjämning

Höstdagjämning inträffar det ögonblick då solens centrum skenbart passerar himmelsekvatorn på väg söderut. Detta får till sin följd att dag och natt är lika långa.

Barns rättigheter!1/10 Internationella barndagen

örsta månaden i oktober är den internationella barndagen. På denna dag är det tänkt att alla delar av samhället ska fokusera på barnets behov och rättigheter.

Redan 1953 antog FN:s generalförsamling resolutionen om den internationella barndagen. Unicef fick ansvaret att verka för att dagen uppmärksammas i så stor utsträckning som möjligt.

28/10 Sommartid slutar

Hur är det nu igen???
Ställa klockan 1 tim framåt eller 1 tim bakåt?
Enkel regel:
På våren liggger sommaren framför
- flytta visaren framåt.
På hösten är sommaren bakom oss
- flytta visaren tillbaka!

3/11 Alla helgons dag

11/11 Fars dag

2/12 1:a advent


1 kommentar än så länge
Kommentera

Mycket fint!

kommentar av Isabella
Kommentera
Line and paragraph breaks automatic, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <pre> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>